Naturruta

Naturruta
 
Jag kan inte påstå att det har hänt särskilt mycket sedan sist. Något glesare, men det är knappt märkbart på bilderna.
 
 
Vet ni varför löven faller från träden på hösten?
Fortsätt längre ner ska jag förklara detta för er.
 
 
Granen står fortfarande grön och grann...
 
 
Men det gör inte blommorna, lite gröna blad fortfarande, men annars finns det inte mycket kvar nu.
 
 
 Asken har inte velat släppa sina blad helt ännu. Trädet är fortfarande relativt täta, men man kan ändå se lite av bladen här och där på marken.
 
 
Halvgräset ser ändå sig likt ut.
 
 
Jag hittade den här gången också en hel del snäckskal, men nu fann jag även några fjädrar glest utspritt. Vart kan dessa fjädrar komma ifrån? Vita små fluffiga fjädrar.
 
 
Mossan ligger kvar grön på diverse stenar.
 
 
Och nu, svar på frågan varför träden tappar sina löv på hösten.
 
Tänk er en varm sommardag, visst blir vi alltid lite extra törstiga då?! Vår kropp behöver mer vatten, eftersom vi gör oss av med mer vätska. Ett vuxet träd behöver ungefär 200 liter vatten en liknande dag. Genom att ett träd tar upp allt vatten från jorden får den också med sig näring på vägen. Bladen däremot är änden på den här cykeln. Efter att trädets rötter har sugit upp vatten och näring från jorden, vandrar det genom hela stammen och lämnar det efterhand ut genom bladen (Helldén, 2010).
 
Men vad händer då på vintern? Vi behöver inte dricka lika mycket vatten på vinterhalvåret, men vi behöver fortfarande få i oss vatten för att överleva. Det är samma med trädet, fast på vintern fryser vattnet i jorden och det blir svårt för trädet att ta upp den näring som behövs. Därför suger träden ur all näring ur bladen på hösten, släpper dem efter hand och tillslut har det stängt in all den näring de kan få och bibehåller den över vintern eftersom det inte finns några blad på trädet som släpper ut de (Helldén, 2010).
 
Det är precis samma med växter och lökar som bara har rötter kvar under jord och ingenting ovanför. De vissnar på hösten och bevarar all näring i roten under vintern, för att använda den näringen på våren då de utvecklas igen och växer upp ovanför jorden. På så sätt få de igång fotosyntesen igen (Helldén, 2010).
 
 
Referenslista:
 
Helldén, Gustav m. fl. Vägar till naturvetenskapens värld: -ämneskunskap i didaktisk belysning. 1. uppl. Liber.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0