Naturruta

Naturruta
 
Vet ni vilket skikt olika träd och växter tillhör? Läs vidare så ska ni få veta.
 
 
 
 
 
Trots att vi är inne i oktober nu ser lönnbladen på träden fortfarande gröna ut. man kan se några antydningar till att några av bladen börjar bli gulspräckliga. Det finns som ni har sett på bilder innan lönnlöv som har fallit ner till marken, men många av dem sitter ändå kvar.
 
 
Granen förändras fortfarande inte alls.
 
 
Blekbalsaminen såg vi tappade sina blommor i tidigare inlägg. Bladen har vissnat och börjat skrynkla ihop sig och om ni tittar noga kan ni se att en spindel har jobbat med att få upp ett nät kring stjälkarna.
 
 
Det som såg ut som en blekbalsaminäng i första inlägget ser nu mer ut som ett glest fält.
 
 
Asken har fått tydliga skiftningar i grönt och gult.
 
 
Det finns inte bara sniglar och skal på marken, utan även ett par meter upp på träden.
 
 
Den här gången hittade jag för första gången spår av fågel via spillning. Även så kallade "näsor" hittade jag den här gången.
 
 
På tal om skikt, när ni ser träd som är högre än fyra meter, då kan ni tänka att det tillhör trädskiktet. Om ni ser träd som är lägre än så eller buskar som är lägre än fyra meter, fast högre än 50 centimeter, då tillhör det  istället buskskiktet. Fältskiktet som inte blir så mycket högre än 50 cm, är örter, gräs och ris. Till exempel  ris från blåbär eller lingon är fältskiktet, även vårt ris Ljungen tillhör samma skikt. Slutligen har vi bottenskiktet, dit tillhör mossa och lavar. Ni vet vitmossa som man kan läka sår med, eller husmossa som växer i våningar (Helldén, 2010).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0