Fraser Island

09-11-18

I måndags åkte jag, mamma, pappa, Malin, Anders och Alice till världens största sand ö.

Kl 6 kom bussen och hämtade oss utanför hotellet eftersom vi hade en bit att åka. Australien är ju känt för sina avstånd till allting.
Kl 8 hade vi vårat första stopp, där vi fick morning tea. Det va med kaffe el. te och en liten kaka. Som tur va så hade vi med oss en macka var så man fick i sig något vettigare till frukost =P

15 minuter därifrån tog vi båten över till Fraiser. Här står mamma och pappa och njuter att turen.



När vi kom på ön så åkte vi först in i skogen. För bara ett par veckor sedan så hade det brunnit i skogarna på ön. 6 dstycken bränder höll till smatidigt. Det är så fruktansvärt tort så det sprider sig fort och är svårsläckt. Det regnar näst intill aldrig på ön, vilket gör det väldigt lätt tänt. Men tillslut så hade de iaf fått släkt elden och så här kan de se ut efteråt.



Träden är har svarta stammar och gräset är borta. Allt grönt är uppbrunnet och tar lång tid att komma tillbaka. De få djuren som överlever en sån här tradjedi har ont om mat och måste hitta nya hem.
Det värsta är att bränder uppstår allt för ofta i Australien. De senaste 5 dagarna så har en nationalpark hållt på att brinna. Den ligger alldelles i närheten av där vi bor. Och har hittills brunnit upp 22000 hektar. Den kommer nog ta minst lika lång tid till på sig innan den släcks. Vi ser räken varje dag ligger som ett molntäcke över oss. Och känner brand doften allt för väl. Riktigt hemskt är de!!!

Men iaf, för att fortsätta på resan som vi gjorde. Efter att ha passerat en hel del brända träd så kom vi tillslut ut på mainroaden. Det innebar att vi kom ut på sanden. Hela ön va 135 km lång och det va med sandstrand hela vägen. Det va också "motorvägen" som man körde på. Såg ut lite så här



Vi åkte "bara" 35 km på stranden för sen skulle vi in mot mitten av ön istället. Jag förstod också varför vi hade bussar som såg ut som krossbussar. Stora däck och långt till marken. För att det va värsta terräng skogen. Haha,  skit skoj! Upp och ner gick de medans vi hoppade högt upp i taket. Det kan man verkligen kalla four wheel driving. Vi kunde inte köra fortare än 30 om vi ens kom upp i de. Vi låg mest mellan 10 och 20km/h. Så låg vi och körde i ett par timmar och under tiden så hörde man mamma ganska ofta klaga på att hon aldrig fick komma ur bussen.
"Aj, o, aj, jag vill av. Är vi inte framme snart? Var är alla djuren? Varför ser vi bara träd? Kan chuffören sluta prata om alla dessa träd? Skulle vi inte se krockodiler? Aj, o, aj, åh...."

Tillslut orkar man lixom inte lyssna mer så jag frågade, "hade du hellre varit på jobbet nu menar du?" Utan tvekan så svarade mamma "JA!"

"De här är ju halva resan", sa jag. "De är ju jätte kul." Men de tyckte inte mamma. =P Du sitter nog på fel buss du tänkte jag...

Men iaf, efter ett par timmar så stannade vi till vid en helt otrolig sjö. Vi skulle få bada lite och sen äta lunch. De förklarade att den här sötvattenssjön är så kristall klar och ren så man kan putsa smycken i den. Kroppen och håret blir silkes lent och sanden är helt vit.

Här är vi påväg ner till sjön. Sanden va glöhet underfötterna. De gick inte att gå barfota och knappt med skor heller, så varm va den. Här har vi Anders.



Kolla här vad klart vattnet är



Mamma och pappa trivdes bra



Anders och Alice tyckte inte heller att vattnet va så tokigt



Mamma leker lite



Jag försöker torka min baddräckt i solen efter ett härligt bad =)



Söta Alice har fått på sig blöjan igen efter badet och leker i sanden



Lite av utsikten som vi hade när vi bada



Vi fick bara bada en timme för sen skulle vi äta lunch. De va förbeställt fisk eller kött. Så vi tänkte att de blir nog inte mycket mat. Men jo då, Det fanns massor med mat. Jag åt både fick och korv och sen fanns det en stor buffe med sallader och frukter. Så himla gött. Här är lite av buffen.




Efter att vi hade ätit den goda lunchen, där de även bjöd på öl och vin, så satte vi oss åter igen i bussen för en skumpig väg mot regnskogen. Här hade vi chans att se vilda djur, så mamma skulle kolla nog omkring sig. Här är Anders redo med Alice på ryggen, för en promenad ut i djungeln.



Här är jag hängandes i en lian =)De va gött häftigt att se dom i verkligeheten



Mamma och pappa tittar ut efter djur, men ser inga =P



Pappa och Anders hänger och klänger =P



Malin vill också hänga i en lian, men de slutade med att hon klätrade upp i ett träd och höll i dom bara istället =)



Det växte väldigt konstiga blad på träden också. Kolla här



Det slutade med att vi bara såg en kokaburra. Sen såg alla en lite större ödla, förutom mamma. Hehe, hon som ville se massa djur. De blev bara en fågel för hennes del. Typiskt.

Det gick ganska fort att gå igenom regskogen och när vi hade gjort de så satte vi oss åter igen i bussen för att åka ut på mainroaden igen =) Så här såg de ut när vi åkte i skogen....



När vi hade tagit oss ut på stranden igen så såg de ut lite så här...



Våran chufför hade nog vädligt bråttom, för han körde som en blådåre. De slutade med att vi va så långt före de andra två bussarna som va med, så att vi stannade till en snabbis på strande. Här fram i bussen satt jag. =)



Vi va påväg mot en liten afternontea. Vi fick ta av resterande drycker från lunchen. Allstå öl, vin, cola eller om vi ville ha te el. kaffe. Kakan till va en mjuk skum kaka med kokos runt. Jätte god tyckte mamma som åt tre stycken =P Hehe... Här parkerade vi undertiden och så här såg våra bussar ut... Den gröna åkte vi med.



Sen va de raka vägen hem... Så klart så åkte vi ju före alla andra, med tanke på hur bråttom chuffören verkade ha. Han körde om varenda bil och lastbil på vägen hem också. Så runt halv sex va vi hemma igen. Alla åt lite av varje i mat väg när vi kom hem. Jag åt en dålig lasange, mamma och pappa åt Mc Donalds, Malin och Anders åt ngt annat. =P Sen va de sängen som gällde... Iaf för mig =) De va en jätte bra dag iaf... Tycker jag =)

Kommentarer
Postat av: Frida

Wow vad det såg härligt ut på Fraiser Island. Kanske man har tur att få komma dit en dag, vem vet. Anita skulle behövt lite mjukare säten och en lyxigare buss att åka i verkar det som = )

Njut av dina dagar som återstår Malena. Här hemma är det alldeles grått och regn, fortfarande. Känns som en evighet sen jag såg solen senast. Krama alla ifrån oss. //Frida med familj

2009-11-18 @ 10:10:21
URL: http://fock.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0